top of page

АПЛИКАЦИЈА ПЛИКЕРС

Пликерс je aпликација зa наставнике, веома лака зa употребу и нe захтева додатне уређаје или програме за ученикe. Идеалан je алат за проверу знања на веома интересантан начин: деца се максимално укључе у цео процес, а осећај магије остане да лебди у ваздуху.

За употребу ПЛИКРС-а је довољан један рачунар или лаптоп, пројектор или ТВ повезан са рачунаром и паметни телефон. И наравно, интернет конекција. Данас свака школа има ову опрему и скоро сваки учитељ мобилни телефон који најчешће користи за комуникацију и ништа више. Само ово је довољно да будете звезда међу ученицима, али и међу колегама!

Неки од разлога који препоручују употребу ПЛИКЕРС-а су:

  • Зато што је забавно, једноставно за употребу и бесплатно;

  • Не захтева скупу опрему;

  • Аутоматски шаље повратне податке;

  • Ради на андроид и ИОС системима

Начин рада са апликацијом

Сваки ученик добије картицу са јединственим визуелним кодом. Код има 4 стране, oзначене латиничним словима A, B, C, и D. Ученици држе картице тако да слово које су изабрали за свој одговор буде на врху картице.

Слика 1: Употреба картица са јединственим кодом

Учитељ користи ИОС или Aндроид aпликацију на свом паметном телефону или таблету да лагано скенира простор, а апликација препознаје картице и снима одговоре које су ученици дали. Резултат се истовремено појављује и на уређају који користи учитељ и као такав се записује. Ваља напоменути да имате комплетан увид у то колико је ученика понудило одговор, колико њих је тачно одговорило, колико је дало погрешан одговор... све се то види на скрину вашег телефона. Истовремено, ученици на великом заслону виде кад је њихов одговор скениран и тада могу да спусте картицу. А резултати се као такви увек могу пројектовати и на велики заслон помоћу Пликерсовог вебсајта.

Слика 2: Увид у одговоре ученика на скрину телефона

Набавка картица

Постоје два начина да дођете до картица:да наручите директно са сајта или да их сами одштампате. Стандардни сет има40 картица димензија 10 x 10 cm и лако се скенира у учионици. Велики сет садржи 40 картица 20 x 20 cm и предвиђен је за амфитеатре. Tреба имати у виду дa велики сет није за учионице јер блокира скенирање одговора ученика. Kaртице се могу и пластицифирати, али у том случају мора да буде мат пластика.

Слика 3: Изглед одштампаних картица

Слика 4. Изглед прилагођене картице

Слова на пликерсу су толико мала да ученици поред не могу да виде избор другог ученика, а свака картица је другачија. Апликација снима одговоре ученика само једном. Ако треба, постоји могућност модификације пликерса за рад са ученицима са посебним потребама. На полеђину испишите крупним словима А, B,C D тако да одговара оригиналној позицији одговора који се налази на другој страни картице.

Почетак рада са ПЛИКЕРС-ом

Прво треба преузети апликацију са Play продавнице (на паметном телефону.)

Икона изгледа овако:


.

Затим на сајту www.plickers.com треба отворити налог. Име, презиме, валидна е-mail адреса и лозинка која мора да садржи најмање 6 карактера и кликнете на дугме Sign up. Уколико имате Google налог, регистрација је још једноставнија. Само клик на дугме Sign up With Google! И у једном и у другом случају се добија е-mail на наведеу адресу, како би се верификовао налог.

Слика 5: Отварање налога на Пликерс вебсајту

Након првог пријављивања на сајт, користите се исти user ID и лозинку и за пријаву на мобилну апликацију. Тако се истовремено повезује телефон и рачунар. Корисно је макар минимално познавање енглеског језика, али сасвим лако се може и без тога, јер верујем да из свакодневног живота већ познајете значења речи Library, Raport, Classes, LiveView, Cards, Help.

Први корак је креирање одељења на Classes. [+ Add a new class]

Слика 6: Креирање одељења на Пликерсу

Слика 7: Постављање основних информација о креираном одељењу

Уноси се име одељења, изабере разред, предмет и боја како би се лакше разликовала одељења (то и није тако неопходно, али, ако више наставника користи ову апликацију, може да има смисла). Апликација даље сама води на следећу страну поставке.

Затим се уносе имена ученика у правоугаоно поље у коме пише Enter Student Name. Пликерс ће аутоматски доделити сваком ученику јединствену картицу са бројем која се касније може користити за преглед њиховог радa.

Слика 8: Уношење имена ученика у креирано одељење

Креирање питања

Креирање питања се врши у одељку Librrary. Пожељно је формирање фолдера за сваки разред или сваку нову листу питања због лакшег управљања.

Слика 9: Креирање питања

New Question је дугме које се користи за креирање питања. У понуди су две врсте питања: вишеструки одговор (Multiple Choice) или тачно/нетачно (True/Falce). Добра ствар код Пликерса је да подржава и ћирилично у латинично писмо. То је веома битно због слова која се у другим језицима веома ретко појављују као нпр. Љ, Њ, Ж, Ђ, Џ, Ч, Ћ. Маркира се тачан одговор, притисне зелено дугме да се сачува питање и да наставља даље.

Слика 10: Креирање питања са вишеструким одговорима

Код вишеструког одабира одговора треба водити рачуна да не може бити понуђено више од четири одговора, зато што постоје само четири слова које ученици могу да изаберу. Али се зато може смањити на три или два избора, тако што се притиском на крстић избрише D опција.

Приказивање ученичких одговора

Пликерс омогућава приказивање ученичких одговора у реалном времену. Довољно је да се са почетне стране изабере одељење чије резултате желимо да видимо. Kликом на "Raport" дугме приказаће се опције за разред или питања која желимо да видимо. Треба узети у обзир да ће "Raport" дати приказ одговора без обзира кад је питање направљено или одговор скениран, а кликом на одређено питање видеће се детаљи: проценат успешности, графикон, имена ученика и њихови одговори.

Слика 11: Приказ ученичких одговора у реалном времену

Уколико се одабере опција Scoresheet из падајућег менија рапорта, добија се увид у рад целог одељења, али и сваког ученика понаособ. То може и да се одштампа наравно, али тада треба да се извши конверовање, јер се извештај чува у CSV формату. Уколико тај софтвер није инсталиран на рачунару, тешко да ћете га моћи одштампати. Алетрнативно решење може бити притиском на PrintScreen дугме на тастатури при чему се цео извештај сачува као фотографија, па се као такав одштампа.


Слика 12: Анализа ученичких одговора на нивоу одељења

И коначно да објаснимо како настаје магија на часу. За то је потребна интернет конекција. Притиском на Live View на рачунару и отварањем апликације на телефону успоставља се веза између рачунара и телефона. Питања се бирају са телефона, она се пројектују на великом заслону оног часа када их изаберете.

Слика 13: Изглед великог заслона у процесу проверавања ученочких одговора

Taбела са ученичким именима ће променити боју у плаво означавајући да је њихов одговор забележен. Све док се не скенирају сви ученички одговори, не прелази се на следеће питање. Одговори се скенирају тако што се притисне иконица камере која ће се појављује на скрину телефона. Након тога добија се увид у све: колико је ученика понудило одговор, који су одговори понуђени, ко је тачно, а ко нетачно одговорио. Одговор се снима притиском на кукицу на дну екрана телефона.

Слика 14: Изглед скрина телефона непосредно пре скенирања одговора

Слика 15. Скенирање ученичких

ИСКУСТВА И УТИСЦИ

На почетку примене ПЛИКЕРС-а било је недоумица како ће ученици реаговати на све ово: хоће ли умети да се снађу са картицама, хоћу ли ја умети да управљам питањима и друге дилеме, али испоставило се да су моји страхови били неоправдани.

Објаснила сам ученицима да обрате пажњу на латинична слова која се налазе испред понуђених одговора, с обзиром да та слова учимо у другом разреду и да зато добро осмотре који одговор нуде, да не журе... И заиста су добро одреаговали и показали велику радост, нарочито након спознаје да су тачно одговорили. За њих је ово била чиста магија: замислите учитељицу која каже: „Идемо сад на следеће питање!“, а оно се као чудом створи на екрану иза њених леђа. Ученици воле овакав начин рада, који на њих делује веома мотивишуће, док је рад наставник умногоме олакшан.

Све постоји: статистика, тачни одговори, нетачни одговори који ми у многоме доприносе да видим шта то не штима и код којег ученика. А и пријало ми је и то сазнање да сам у њиховим очима ,,порасла“, изгледала као неко ко поседује изванредне моћи и постала супер-учитељица! Најзад, ко год да вам дође у конролу и затражи увид у напредовање ученика, ви имате шта да понудите.

Зато топло препоручујем Пликерс! Убеђена сам да ћете и ви и ваши ученици уживати користећи ову апликацију.


Featured Posts
Recent Posts
Archive
Search By Tags
No tags yet.
Follow Us
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page